fbpx
Programare Suna

Ortodontie

Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu prevenția, diagnosticul, tratamentul  dintiilor malpoziționati, ocluziilor(muscăturii) greșite, tiparelor masticatorii incorecte, problemelor articulare și musculare, modificarea creșterii maxilarelor, ortopedia dento-facială.

La clinica Dent Complet avem o echipa de medici specializați în ortodonție care vă pot oferi tratamente ortodontice personalizate. Tratamentele ortodontice pot începe de la 4 ani, nu au limită de vârstă, cu condiția să mai existe dinți pe care să poată fi aplicate.

Sunt foarte multe tipuri de aparate dentare. Acestea se aleg în funcție de vârstă, anomalie, obiectivele de tratament și preferințele pacientului. În funcție de recomandările medicului, poți opta pentru aparat dentar fix sau mobil.

În principiu aparatele mobilizabile se folosesc în dentiția temporară și mixtă, sau ca mijloc de contenție după terminarea unui tratment cu aparat dentar fix, sau cu alignere (Invisalign, Spark, FAS etc)

Aparatele dentare fixe pot fi folosite în etapa de dentiție mixtă (2×4) sau cea permanentă. Este de preferat să fie formate rădăcinile dinților pe care se aplică aparatul dentar fix pentru a nu împiedica dezvoltarea lor sau a induce rezorbii radiculare.

Tratamente Ortodontice disponibile la Dent Complet

În cadrul clinicilor Dent Complet puteți să beneficiați de toate tipurile de tratamente ortodotice.

Tratamentele ortodontice pot fi folosite din momentul în care apar primii dințisori și avem putina colaborare cu pacientul și pentru a preveni un posibil tratament ortodontic mai complex la vârstă adultă, prin:
-indepartarea unor obiceiuri vicioase,
– corectarea posturii,
– tratamentul deglutuției atipice,
– frenurilor prea jos inserate (frenul buzei superioare sau inferioare, care poate să provoace retracții gingivale, sau frenul lingual scurt, care poate sa afecteze atașarea la sân în timpul alăptării, sau incapacitatea limbii de a se poziționa pe palat, lucru care afecteaza dezvoltarea maxilarului în sens trasversal (foarte frecvent tratăm maxilar îngust) și implicit dezvoltarea mandibulei în sens sagital (mandibula prea scurtă, prea posterior situată).

De asemenea, aplicăm tratamentul ocluziei deschise sau prea adânci, tratamentul maxilarului îngust, maxilarelor nedezvoltate suficient si corespunzator.
În perioada de creștere putem influența direcția de creștere a maxilarelor (tratament ortopedic). În adolescență tratăm pacienții care nu au beneficiat de tramente de prevenție sau ortopedice în etapa de dentiție temporară.

La adulti, din păcate tratăm foarte multe dintre consecințele neglijenței dentare, extracțiilor neprotezate, afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare.

Te confrunți cu următoarele probleme?

  • Dinți înghesuiți
  • Mușcătura deschisă
  • Mușcătura adâncă
  • Maxilar îngust, respiratie urât mirositoare
  • Dureri, sunete, pocnituri la nivelul articulației temporo-mandibulare
  • Senzatie de urechi înfundate / tinitus.
  • Spațiu insuficient pentru implant sau lucrări dentare

Ce este Ortodonția?

Specialitatea de medicină dentară care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, reglarea ocluziei, a rapoartelor dintre cele două maxilare, supravegherea si ghidarea creşterii şi a dezvoltării structurilor dento-faciale, patologia acestora, precum şi terapia anomaliilor dento-maxilare.

Ortodonţia este un cuvânt derivat din grecescul „orthos” care în traducere înseamnă a îndrepta si „dontos” care înseamnă dinţi şi reprezintă o specialitate distinctă în cadrul stomatologiei moderne al cărei scop este acela de a îmbunătăţi aspectul, poziţia si funcţionalitatea dinţilor anormal aliniaţi şi de a remodela poziţia oaselor maxilare pentru a reda frumuseţea şi funcţionalitatea danturii dumneavoastre.

Tipuri de Aparate Ortodontice

  • Aparat Dentar Fix
  • Aparat Dentar Mobil
  • Aparat Dentar Copii

Beneficiile Tratamentelor Ortodontice

Dinti aliniați și un zâmbet atrăgător

Mușcătura corectă

Amelioararea unor probleme respiratorii

Rezolvarea unor probleme ale articulatiei temporo-mandibulare

Ajustarea axelor dentare pentru a se putea realiza un implant dentar corect într-un spațiu edentat vechi

Ajustarea poziției/spațiilor dintre dinți pentru cele mai bune rezultate protetice

Adjuvant în tratamentul bolii parodontale

Etapele Tratamentului Ortodontic

  1. Diagnostic pe baza unui consult clinic și investigatii complementare (fotografii, modele de studiu, radiografii, etc)
  2. Stabilirea planului de tratament și agrearea acestuia de către pacient
  3. Montarea aparatului
  4. Activarea periodică a aparatului
  5. Îndepărtarea aparatului
  6. Contenția (mentinerea rezultatului)

Întrebări frecvente despre Tratamentele Ortodontice

Există restricții alimentare pe care trebuie să le respect în timpul tratamentului ortodontic?

În principiu nu există restricții alimentare. Singurul lucru la care trebuie să fie atent pacientul este evitarea alimentelor dure și lipicioase, care pot cauza dezlipirea bracket-urilor, precum popcorn, alune, migdale, gumă de mestecat, caramele. De asemenea, din același motiv nu se va mușca din alimentele dure cum sunt fructele. De exemplu, un măr va fi tăiat în bucăți înainte de a fi consumat.

Cum aleg cel mai potrivit tip de aparat dentar pentru mine?

Obiectivele de tratament sunt aceleasi cu oricare tip de aparat dentar ales, diferentele sunt de ordin estetic , usurinta igineziarii si purtarii, cost.

Cât timp trebuie să port aparatul dentar?

În funcție de anomalie, regularitatea cu care se vine la activări, durata medie de purtare este de 2 ani.

Cum afectează tratamentul ortodontic igiena orală și cum ar trebui să îmi îngrijesc dinții și aparatul?

Ar trebui să îți periezi dinții după fiecare masă, curățând cu grijă în jurul bracketurilor și sârmei. Pot fi folosite periute clasice, sunt unele mai speciale cu perii inegali, sau cele electirce cu capete ortho care. În plus, folosirea aței dentare cu ajutorul dispozitivelor speciale precum firele de ață dentară sau periuțele interdentare este necesară pentru a îndepărta particulele de alimente și placa bacteriană. Se recomanda si periuțele unidentare Tuft și irigatorul, sau flosser bucal – tehnica de periaj am pus video!

Cum pot reduce disconfortul cauzat de aparatul dentar?

De obicei nu se recomandă și nu este necesear tratament medicamentos pentru a reduce disconforul.

Pacienții se obișnuiesc/adaptează în 1-2 săptămâni cu orice tip de aparat dentar, iar pentru a reduce discomforul, vom aplica compozit fluid pe capetele arcului pentru a nu fi nevoie de ceară dentara.

Cât de des trebuie să vin la cabinet pe perioada purtării aparatului dentar?

În functie de tipul de aparat dentar, vizitele pentru ajustarea (activarea) aparatului sunt aproximativ la 4 săptămâni pentru variantele de aparat dentar fix clasic (cu module). Acestea pot fi la 6-8 saptamani în cazul aparatelor autoligaturante, iar pentru alignere în funcție de etapa de tratament între 1-2 -3 luni.

Cazuri Clinice în Tratamentul Ortodontic

Ce spun pacientii despre noi

Programează-ți ziua în care dorești să ajungi la dentist iar de restul detaliilor ne ocupăm noi.