Pentru a vă asigura că copilul va avea dinți sănătoși țineți cont de următoarele sfaturi esențiale pentru igiena orală a celui mic:
1. Vizitati medicul stomatolog
-
- Mergeți cu copilul la medicul dentist imediat ce împlinește 1 an!
- Progrămarile pentru copii ar trebui efectuate întotdeauna dimineața, când copiii sunt odihniți și atenți. Din păcate timpul a devenit dușmanul societații de azi, însă copii au nevoie de timp de acomodare cu spatiul nou, cu medicul, cu tot ce se petrece si se întamplă în cabinetul stomatologic. Vă recomandăm să alegeți cu atenție medicul stomatolog pentru copilul dumneavoastră și documentați-vă în ceea ce privesc metodele de tratament.
- Medicina stomatologică pediatrică este foarte avansată în zilele noastre oferindu-vă o varietate de posibilități de tratament pe care copilul le acceptă mai ușor decât cele clasice, fară ca el să fie traumatizat (ex. Terapie Laser, Analgosedare, Inhalosedare)
2. Dinții de lapte trebuie îngrijiți la fel de bine și cu aceeași atenție ca dinții permanenți
- Copiii trebuie să invețe de mici cât este de important periatul dinților (de cel puțin două ori pe zi). Pentru aceasta, părinții trebuie să fie ei însisi un exemplu și să îi ajute să efectueze un periaj corect.
3. Încă de la apariția primului dinte de lapte, învățați-vă copilul să se spele pe dinți prin jocuri educative
- Spălatul pe dinți este un proces care pune la grele încercări atât răbdarea copiilor, cât și pe cea a părinților. Igiena orală presupune câțiva pași esențiali și o tehnică corectă de periaj, de care copiii nu sunt neapărat atrași.
- O inițiere timpurie a copilului în tehnica periajului dentar, dar și câteva trucuri prin care să faci această activitate amuzantă și distractivă reprezintă cheia succesului în deprinderea unor obiceiuri zilnice sănătoase.
- Începând cu vârsta de 1 an sau imediat ce îi cresc primii dinți unul lângă altul, ajutați-l să folosească ața dentară, o dată pe zi.
4.Sustineți cu tărie igiena orală
- Nu cedați sub nicio formă văicărelilor specifice prichindeilor și nu săriți peste ritualul spălatului pe dinți sub niciun pretext.
- Adăugați elemente de distracție în proces, precum o periuță imprimată cu personajul preferat din desene animate, pasta de dinți pe care copilul tau o alege din supermarket și, cel mai important, însoțește-l și tu în operațiune. Astfel, va fi mai motivat să-și îngrijească dantura în echipă, ca pană la urmă să devină o necesitate naturală zilnică atunci când va mai crește.
5. Asigurați copilului o alimentație sănătoasă și echilibrată
- Pentru menținerea sănătătii orale a copilului tău, ai grijă la dieta acestuia. O alimentație echilibrată este o parte esențială a unei bune sănătăți orale. În timpul copilăriei este important să se includă obiceiuri alimentare sănătoase la copii pentru o nutriție bună, dar și pentru a evita apariția cariilor dentare. Limitați dulciurile, mâncărurile bogate în carbohidrați, sucurile acidulate, chipsurile și biscuiții, pentru că pot eroda smalțul dinților și pot cauza carii.
Medic Stomatolog Generalist
Departamentul stomatologie Pediatrică și Laser Terapie
Motto: “Valoarea unui zâmbet frumos este neprețuită,
iar la baza lui se află o igienă dentară realizată corect, încă din primii ani de viață.”
Dacă doriți să îl programați pe cel mic la o vizită stomatologică, avem o echipă de medici specializați în stomatologie pediatrică ne puteți contacta