Tratamente endodontice la copii
Tratamentele endodontice la copii și dinții de lapte
E adevarat că dinții de lapte nu au nerv ? Fals, dinții de lapte sunt identici din punct de vedere structural cu dinții permanenți, aceștia având smalț, dentină și pulpă. Pulpa dentară care conține vase de sânge și nervi.
De cele mai multe ori, cariile dentare profunde duc la afectarea pulpei dentare și poate să genereze durere la stimuli precum rece și dulce dar poate să apară și o durere spontană de intensitate mare care cedează doar la administrarea de analgezice. Pentru a confirma necesitatea unui tratament endodontic, la fel ca la un dinte permament, avem nevoie de o radiografie dentară.
De ce este important să păstram dinții de lapte pe arcadă?
- Din punct de vedere estetic
- Masticație și înghițire: odată cu apariția primilor dinți, copilul își schimbă modul de a mesteca și de a înghiți alimentele.
- Vorbire: dinții de lapte ajută copilul să învețe să pronunțe corect cuvintele pe care le învață.
- Dezvoltarea oaselor și mușchilor feței: dinții de lapte trebuie să rămână pe arcadă până la momentul erupției dinților permanenți, care se dezvoltă în tandem cu osul.
- Ghidarea erupției dinților permanenți
- Dezvoltarea și mineralizarea dinților permanenți: cu cât dinții permanenți rămân mai mult în os, cu atât vor fi mai mineralizați și rezistenți.
Cum se desfășoară tratamentul endodontic la copii?
Tratamentul endodontic sau tratamentul de canal, cum mai e denumit, se desfășoară în cabinetul dentar sub anestezie locală și izloare cu diga ca pacientul să stea cât mai relaxat si să nu simtă nimic. Accesul în dinte se face cu ajutorul unor freze de mici dimensiuni și odată ajuns în camera pulpară, nervul este înlăturat cu ajutorul unor ace endodontice si soluții antiseptice. Pe canalul curățat se va pune o pastă antiseptică resorbabilă, iar coroana va fi refăcută în funcție de caz cu o obturație sau o coroană pedodontică.
Pentru un consult de specialitate programați-vă folosind formularul online: