Programare Suna

Caz clinic: molar cu leziune endodontic-parodontală

Servicii

Doctor/Echipa

Proceduri

Pacientul s-a prezentat la medicul stomatolog pentru că observase pe gingie, în dreptul molarului inferior drept, o zona inflamată și ocazional simțea în gură gust de puroi. Pacientul știa că dintele nu mai are nerv și că are tratament endodontic. Simptomatologia dureroasă era slab reprezentată, ușoară senzație de tensiune în dinte.

Tratament endodontic anterior cu aspect necorespunzător

În cadrul consultației medicul a efectuat o radiografie și a observat un tratament endodontic anterior cu aspect necorespunzător (cu un canal radicular complet neobturat și două canale incomplet accesate și obturate), si o leziune periapicală (infecție la rădăcina) de mari dimensiuni. La nivelul coroanei dintele avea o obturație (plombă) de amalgam cu carie secundară.

La sondarea parodontală se observă o pungă cu profunzime de 10 mm și o fistulă situată în treimea coronară a gingiei. (asa cum se observa în poză).

tratament canalCe este punga parodontală?

Punga parodontală este un spațiu patologic care apare între dinte, gingie și os. La acest nivel dintele nu mai este ancorat în os și ligamentele parodontale ci este înconjurat de țesut infectat.

În prima ședința după îndepărtarea obturației de amalgam și a cariei s-a inițiat:

  • retratamentul endodontic
  • dezobturarea canalelor radiculare
  • tratament chemo mecanic (dezinfecția canalelor endodontice)
  • în interiorul dintelui s-a introdus hidroxid de calciu și coronar s-a realizat o obturație cu caracter provizoriu.

 

 

Pacientul a ajuns și la medicul parodontolog care a realizat un tratament parodontal cu laser, în vederea dezinfecției pungii parodontale (eliminarea bacteriilor de la acest nivel cu ajutorul razelor laser).

S-a realizat și detartraj și surfasaj radicular (DSR) atât manual cât și cu ajutorul aparatului de detartraj manual cu ultrasunete.

Fistula și punga parodontală au dispărut după 2 săptămâni

După două săptămâni, pacientul a revenit la medicul endodont și s-a constatat că fistula a dispărut și, de asemenea, și punga parodontală.

S-a realizat obturatia endodontică, o reconstrucție corono radiculara și o radiografie pentru a vedea aspectul noului tratament endodontic. Aspectul este unul corespunzător.

Fără durere sau secreții

La 6 luni, când pacientul a venit pentru o nouă radiografie de control se observă că situația osului de la vârful rădăcinii e mult îmbunătățită. Osul s-a remineralizat iar leziunea e vizibil micșorată în dimensiuni.

Pacientul în această perioadă nu a avut dureri sau secreții.

tratament endo

molar cu leziune endodontic-parodontala
Pentru un consult de specialitate programați-vă folosind formularul online:

[vc_btn title=”PROGRAMEAZĂ-TE ONLINE” style=”outline” color=”black” align=”center” vc_btn link=”url:https%3A%2F%2Fdentcomplet.ro%2Fappointments%2F|||”]

DR. Raluca CIORCERI
Medic stomatolog, departamentul endodontie

dent complet medici

NOU! Am deschis cea de-a doua clinică stomatologică Dent Complet din Cluj-Napoca!clinica stomatologica cluj napoca marasti

Clinica Stomatologică Dent Complet Mărăști: Str. Fabricii, nr. 105, scara 1Ahttps://dentcomplet.ro/ce-facem-daca-avem-o-infectie-la-o-masea-sau-la-un-dinte/

https://dentcomplet.ro/ce-poti-sa-faci-daca-ai-o-infectie-la-un-dinte-inclus-intr-o-lucrare-protetica/

 

https://dentcomplet.ro/ce-facem-daca-avem-o-infectie-la-o-masea-sau-la-un-dinte/

 

Aveți probleme similare? Programați-vă folosind formularul online: