fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj
boala parodontala

Tot ce trebuie să știți despre boala parodontală (paradontoza)

Pentru că ne confruntăm zilnic cu boala parodontală și problemele generate de ea,  am decis ca medicul parodontolog să răspundă pacienților noștri la principalele lor întrebări. În acest articol am strâns informațiile pe care credem că trebuie să le știți despre boala parodontală, cunoscută și sub denumirea de paradontoză.

Ce este boala parodontală? 

Boala parodontală sau parodontita (cunoscută mai mult sub denumirea de parodontoză) este o infecție bacteriană inițiată de biofilmul subgingival (placa bacteriană) și este de natură inflamatorie. Conform AAP (Academiei Americane de Parodontologie) boala parodontală a fost întâlnită la 47% dintre adulți, iar la persoanele peste 65 de ani apare în 64% dintre cazuri. 

boala parodontala

parodontoza

Boala parodontală are o componentă ereditară, adică ea se poate moșteni. Astfel este important sa se realizeze un consult parodontal la pacienții ce știu că au în familie cazuri de boală parodontală. 

Boala parodontala nu este o boală contagioasă deci ea nu se transmite prin contact direct, nu se transmite prin salivă sau sărut.

Cum depistăm boala parodontală? 

Este recomandat screeningul adică o examinare parodontală care urmărește identificarea cazurilor de boală parodontala. Astăzi putem diagnostica precoce boala chiar la adolescenți și astfel se instituie un tratament în formele de debut ale bolii parodontale. Prin screening evităm evoluția bolii parodontale incipiente de la adultul tânăr către boala parodontala avansată. Totodată identificăm și predispoziția familiară de boală parodontală și screeningul celorlalți membrii ai familiei.

Ce provoacă boala parodontală? 

Boala parodontala este provocată de către placa dentară adică de comunități microbiene complex de pe suprafețele dentare. Există pacienți susceptibili față de boala parodontală, dar și pacienți care sunt relativ rezistenți la aceasta. Astfel avem factori de risc sau susceptibilitate care dau rezistență sau predispoziție față de distracțiile parodontale:

  •  răspunsul imun 
  • vârsta
  • tutunul
  • stresul
  • factori genetici
  • factori endocrini
  • factori sistemici (boala cardio-vasculara, diabetul).

Ce simptome sunt prezente în boala parodontală? 

În boala parodontală cel mai frecvent pacienții prezintă: 

  • sangerare gingivală 
  • halena (miros urât al cavitatii bucale)
  • mobilitate dentară
  • modificări de poziție ale dinților
  • modificări estetice: retracții gingivale și găuri negre
  • durere în stadiile avansate ale bolii

La examinarea clinică, medicul parodontolog observă o inflamație gingivală (culoare gingiei devine roșie, cu un aspect lucios și ușor crescută în volum), retracții gingivale, sângerare la sondarea parodontală, pungi parodontale și mobilitatea dinților.

Cum punem diagnosticul de boală parodontală? 

Diagnosticul de boală parodontală coroborează mai multe date: 

  1. Anamneza: ceea ce ne relatează pacientul referitor la afecțiunile sale generale și la istoricul stării de sănătate orală. Tot aici vom identifica si potențialii factorii de risc ai bolii parodontale.
  2. Examen clinic: ceea ce observă medicul parodontolog la inspecția gingiei plus parodontometria adică măsurarea șanțului gingival sau pungilor parodontale.
  3. Examen radiologic: În general, o radiografie panoramică pe care se poate observa pierderea osoasă.
boala parodontala pierdere osoasa

Cu roșu e marcată resorbția osoasă orizontal, iar cu verde este nivelul osos normal care ar fi trebuit să fie.

reasorbtie osoasa - parodontoza

Tartru subgingival

Ce tratament avem pentru boala parodontală? Putem vindeca boala parodontală? 

Boala parodontala nu se poate vindeca, adică nu putem restabili perfect statusul parodontal normal. Însă tratamentul parodontal poate restaura gingia inflamată atât din punct de vedere clinic cât și structural ajungând la un status gingival aproape identic cu cel dinaintea bolii parodontale. Astfel noi putem ameliora boala parodontala și să o oprim în evoluție. 

Care este scopul terapiei parodontale?

  1. Oprirea evoluției bolii parodontale și stabilizarea parodonțiului 
  2. Reabilitarea funcțiilor

Cum putem opri evoluția bolii parodontale?

Pentru oprirea evoluției bolii vom actiona asupra factorului declanșator. Adica vom realiza detartraje (instrumentări sau curățări) supra și subgingivale cu ultrasunete, instrumentări manuale cu instrumentar parodontal-chiurete, vom realiza instructaj de igienă riguroasă în vederea eliminării plăcii bacteriene. Ca tratament adjuvant vom folosi substanțe antiseptice, dezinfectante și terapia laser care ajută mult în vindecarea mai rapidă a bolii parodontale. 

Totodată în vederea vindecării trebuie să se elimine factorii de risc locali precum lucrări protetice necorespunzătoare sau plombe necorespunzătoare. Vom acționa și asupra factorilor de risc generali prin consult cu alți specialiști (diabetolog sau cardiolog) și vom motiva pacientul pentru renunțarea la fumat.

Odată oprită din evoluție boala parodontală, pacientul va intra în etapa de menținere, adică se vor realiza controale inițial la 3 luni și apoi se mărește intervalul până la 6 luni pentru a monitoriza boala și a evita apariția unei reactivări a bolii parodontale.

Pentru mai multe informații despre acest subiect sau o programare online, contactați-ne!

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language